Istoric

Parohia Ortodoxa "Sfântul Apostol Andrei Apahida"

Parohia ortodoxă cu hramul Sfântul Apostol Andrei Apahida

Protopopiatul Ortodox Cluj I

Având în vedere cerințele misionare și pastorale din cadrul Parohiei ortodoxe Apahida, ca urmare a creșterii numărului de credincioși din această localitate  și pe temeiul prerogativelor prevăzute în Statutul pentru organizarea și Funcționarea Bisericii Ortodoxe Române  la data de 11 iulie 2011 Cancelaria Eparhială a Mitropoliei Clujului, Albei , Crișanei Și Maramureșului a emis decizia nr.3370 / 2011 potrivit căreia s-a decis ca în Parohia Ortodoxă Apahida, Protopopiatul Cluj I să se construiască o nouă biserică, amplasată în zona blocurilor de pe strada Libertății.

A fost desemnat să ducă  la îndeplinire  acest demers preotul Sorin Trîncă,  în același an efectuându-se demersurile necesare către Primăria Comunei Apahida pentru punerea în posesie a unei suprafețe de teren corespunzător acestui scop.

Un eveniment marcant pentru comunitatea credincioșilor din Apahida s-a consumat în data de 1 decembrie 2011 când s-a înființat Parohia Ortodoxă Română cu hramul  ,,Sfântul Apostol Andrei”.

După obtinerea avizelor de specialitate  Primăria Comunei Apahida  a emis autorizația de construcție Nr.125 din 24.07.2012, prin care s-a  dat undă verde executării  lucrărilor de construcție pentru biserică. 

Lucrările la șantier au debutat în data de 30 august 2012  fiind excavat locul aferent turnării fundației. Munca s-a desfășurat cu intensitate până-n primăvara anului 2013, până la această dată a fost turnată fundația, s-au efectuat lucrările de hidroizolație turnându-se și planșeul demisolului bisericesc. În  luna august (2013) lucrările au vizat tencuirea demisolului, realizarea instalației electrice și zidirea bisericii până la prima centură.

IMG_0207

Începând cu  anul 2014, până-n anul 2015,  lucrătorii ,,S.C Compact Nova” –Florești, firma care a câștigat licitația lucrărilor de construcție au ridicat edificiul bisericesc până la centura de sus , au cofrat și  turnat  bolților, a fost finisat și utilat  demisolul bisericesc. S-a zidit  turla centrală și  turla clopotniță. Cu ajutorul lui Dumnezeu, prin aportul semnificativ al domnului primar , a Consiliului local Apahida și prin strădaniile financiare ale credincioșilor apahideni, demisolul noii biserici a fost înzestrat cu un frumos iconostas sculptat în lemn de tei și cu obiecte de cult noi.  La înfrumusețarea acestei noi biserici și-au adus aportul pictorul bisericesc Ilie Toader din Albac care a pictat iconostasul bisericesc și distinsa doamnă profesoară Livia Felecan din Apahida care, a donat parohiei noastre 70 de icoane pictate pe sticlă.

Sâmbătă, 11 octombrie 2014, la ora 18, în cadrul slujbei vecerniei  s-a derulat un eveniment istoric pentru localitatea  Apahida și pentru credincioșii ei. Înalt Prea Sfințitul Arhiepiscop și Mitropolit Andrei Andreicuț însoțit de un sobor de preoți având în frunte pe părintele consilier Grama , pe  protopopul Protopopiatului  Cluj I Ioan Jeler şi pe preoţii din cercul preoţesc Apahida au săvârșit slujba de sfinţire a demisolului  noii Biserici Ortodoxe  cu hramul  ,,Sfântul Apostol Andrei”

Duminică, 12 octombrie 2014, în demisolul bisericii preotul paroh Sorin Trîncă împreună cu credincioșii pe care-i păstorește au trăit un sublim moment de înălțare sufletească, săvârșirea primei Sfânte Liturghii în noul edificiu bisericesc.

Un alt moment înălțător s-a consumat duminică, 28 august 2016, credincioșii Parohiei Apahida II s-au bucurat de prezența în mijlocul lor a părintelui Protopop Dan Hognogi și a unui sobor de preoți din cercul preotesc Apahida.Începând cu ora 18:00, la demisolul Bisericii a fost săvârșită slujba Vecerniei urmată de sfințirea crucilor care au fost amplasate pe turlele bisericii parohiale.            

În Duminica dinaintea Nașterii Domnului (a Sfinților Părinți după trup ai Domnului), 20 decembrie 2020, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Apahida, Protopopiatul Cluj I.

Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a binecuvântat lucrările efectuate până în prezent la noua biserica din localitate, cu hramul „Sfântul Apostol Andrei”, care este aproape finalizată.Apoi, de la ora 10:00, ierarhul a oficiat prima Sfântă Liturghie în acest lăcaș de cult, înconjurat de un sobor de clerici. Până acum, slujbele au fost săvârșite la demisolul bisericii.

 În data de 19.02.2022 la  Biserica ortodoxă cu hramul  ,,Sfântul Apostol Andrei” în prezența membrilor Consiliului parohial  a domnului primar al comunei Apahida Grigore Fati  s-a organizat licitația în vederea angajării lucrărilor de pictură din nou (pictură murală) de la  Biserica cu hramul ,,Sfântul Apostol Andrei” -Apahida.

În urma analizării ofertelor primite, a vizionării documentelor foto,  a vizitării unor biserici pictate de ofertanți, a condițiilor de lucru și a timpului de începere a execuției , Consiliul parohial a hotărât ca lucrarea să fie atribuită pictorului Botiș Ioan urmând ca documentația privind atribuirea lucrării să fie înaintată Centrului eparhial, spre avizare, și, ulterior CPB spre aprobare.

IMG_0100

Contact