Despre noi

Bine ai venit!

Cine suntem?

Parohia Ortodoxă ,Sfântul Apostol Andrei Apahida“

Suntem cu toții despre oameni pentru că Dumnezeu este despre oameni. Unul dintre modurile în care ne exprimăm dragostea pentru El este prin iubirea noastră pentru oameni și facem acest lucru ajutând oamenii care vin la Parohia Ortodoxă ,Sfântul Apostol Andrei Apahida“ să crească în relația lor cu Domnul.

Obiective și Valori

Înființarea unei noi comunități religioase, construirea unui nou edificiu de cult care să deservească cerințele spirituale ale credincioșilor mutați în această zonă metropolitană a Clujului.

Misiunea

Parohia ortodoxă ,, Sfântul Apostol Andrei ” din localitatea Apahida desfășoară o activitatea laborioasă  permanentă și complexă centrată pe relația cu tineretul. Amintim în acest demers : permanentizarea   Parteneriatului  între Biserica cu hramul ,, Sfântul Apostol Andrei ” din Apahida  și ,,Școala Gimnazială Ștefan Pascu” Apahida respectiv Parohia Apahida-Grădiniță.

Motivul

Sensibilizarea credincioșilor și a elevilor privind valorile morale şi religioase; organizarea şi susţinerea unor activităţi practice, cu preponderență pelerinaje, săvârșirea Sfintelor Taine sau ierurgii, serbări, în care să fie  explicate enoriașilor , copiilor semnificaţia sărbătorilor creştine (Crăciunul, Sfintele Paşti, Înălțarea Domnului).

Din punct de vedere al activităţilor educative cu tineretul amintesc faptul că, acest palier al relației dintre Parohia ,, Sfântul Apostol Andrei ” și Școala  din localitate este un punct forte. Pe lângă activitatea sacerdotală, timp de 28 de ani, preotul paroh Sorin Trîncă  încearcă să modeleze  sufletele copiilor școlii din localitate. Orele petrecute zilnic printre elevi (4-5 ore/zi) au ca scop valorificarea de către elevi a mesajului informațional și mai ales ființial . Ne-am străduit să-i facem pe elevi  să înțeleagă rostul, importanța rugăciunii și mai ales, responsabilizarea acestora cu participarea la Sfânta Liturghie.

Considerăm că, strădania noastră s-a materializat prin numărul mare de copii-care participă la slujbele bisericii noastre, spovedindu-se şi împărtăşindu-se precum şi din implicarea lor în diferite activităţi specifice, organizate de către parohia noastră. Nu întâmplător, doi  dintre elevii Școlii Apahida, Antonio Uțiu și Pălăcean Darian conduc corul bisericii noastre .           

În dinamica relației Biserică-Școală-Familie(copii) foarte important de precizat este și un alt aspect definitoriu pentru întreaga Parohie ortodoxă Apahida , am  organizat  pelerinaje tematice şi punctuale, excursii, tabere, concursuri, teoretice, practice şi tematice, întâlniri catehetice, cercuri de discuţii cu tinerii din parohie în cadrul ,, Școlii de vară ”, pe care am reușit să o organizăm  în ultimii ani. Întâlnirile cu copiii celor două Parohii ortodoxe din Apahida (65-70 de elevi) la ,,Școala de vară ” au produs un impact considerabil în rândul celor mici. Din păcate, ca urmare a situației pandemice, am fost nevoit ca, în unele momente din an să comunicăm cu copiii școlii ,,on-line”, pe platforma,,Adservio ”.

 Ne-am  implicat în organizarea şi desfăşurarea programelor catehetice, în special a diferitelor seri/întâlniri duhovniceşti care au loc în biserica noastră şi care sunt destinate diferitelor categorii de enoriaşi, la care participă, în calitate de invitaţi, diferite personalităţi, bisericeşti şi publice, şi care angajează dezbateri vii şi dialoguri folositoare. Menționez de asemenea că, în fiecare duminică, după slujba vecerniei organizăm în cadrul ,,Școlii duminicale ”, lectură biblică însoțită de exegeză, pe care o facem și împreună cu copiii .

Legături

Contact